RealVarenavn:

2021 CHABLIS 1ER CRU VAULORENT ØKO Domaine Jean-Marc Brocard

Billede zoom:
Billede:
0341092_brocard_chablis_1_cru_vaulorent
Navn:
  1. Varenr.:
    03410922135
  2. Årgang:
    2021
  3. Land:
    Frankrig
  1. Indhold:
    75,0cl
  2. Alkohol:
    13,0%
Druesammensætning
Druesammensætning:
Procent:
100%
Betinget procent:
100%
Navn:
Chardonnay
  1. Anbefales til:
    Fisk, Skaldyr, Østers
    Beskrivelse:
    Jean-Marc Brocard grundlagde i 1973 domainet af samme navn og tilplantede samtidig 0,6 ha. med Chardonnay-vinstokke omkring Sainte Claire-kirken i landsbyen Préhy i Chablis-distriktet. Derefter købte han løbende, når lejligheden bød sig, små parceller i forskellige vinmarker i området, og i dag råder vinhuset over ca. 200 ha. vinmarker i Chablis- og Auxerrois-området. I 1997 blev sønnen, Julien, også tilknyttet den daglige drift, og i dag er det ham som har overtaget ansvaret for dyrkningen og vinificeringen, men stadig godt hjulpet af sin far.

    Den ingeniør-uddannede Julien, med stor interesse for økologi og biodynamik, påbegyndte straks i 1997 en overgang til disse dyrkningsmetoder på en enkelt vinmark på 11 ha. Aktuelt dyrkes nu ca. 60 ha. vinmarker økologisk (Agriculture Biologique) og 40 ha. efter biodynamiske forskrifter (Demeter), men det er planen, at alle 200 ha. vinmarker med tiden skal dyrkes biodynamisk. Domaine Jean-Marc Brocard er i dag anerkendt som det største familieejede vinhus i Chablis, og samtidig en af de største producenter af økologiske/biodynamiske vine i området. Den historiske Sainte Claire-kirke, hvor det hele begyndte, udgør stadig det naturlige centrum for ejendommen.

    Vinene fra Domaine Jean-Marc Brocard bliver ofte fremhævet for deres særlige karakterfuldhed samt deres enestående aroma, finesse og mineralitet.
    Website:
    Distriktet: 
    NiceDistrict:
    Chablis
    small-arrow
    1. Chablis-distriktet ligger øst for byen Auxerre, ca. 120 km. fra Beaune. Dette vel nok et af verdens mest berømte vindistrikter producerer tørre hvidvine på Chardonnay. Mens hvide Bourgogne-vine, som produceres længere mod syd i f.eks. Meursault og Montrachet, er gyldne, "fede" og lidt hårde, er vinene fra Chablis straks lidt vanskeligere at definere. En typisk Chablis er aromatisk og blød, men samtidig ren og elegant i smagen. Duften af en Chablis bliver ofte sammenlignet med duften af vådt græs.

      Chablis nordlige placering gør, at vinmarkerne (i alt 5.275 ha.) ofte er udsatte for et lidt barskere klima end Bourgognes vinmarker længere mod syd. Derfor varierer årgangene en del og dermed også vinens evne til at blive lagret. Dog har distriktets 1. Cru-vine, og især vinene fra de syv Grand Cru-marker, ofte mere struktur og fylde og dermed et bedre modningspotentiale. Chablis står for præcis 1/3 af hvidvinsproduktionen i Bourgogne.
    Vinmarken Vaulorent er den eneste 1. Cru-vinmark som ligger på samme skråning på højre bred af åen Serein, hvor man ellers finder Chablis' 7 Grand Cruer. Den grænser faktisk op til Grand Cru-vinmarken Les Preuses, og har samme jordbundstype. Nå man kigger på et Chablis-kort, er det svært at forstå, hvorfor den ikke i dag er Grand Cru. Sagen er, at den rent faktisk BLEV klassificeret som Grand Cru samtidigt med de andre vinmarker, men at den daværende ejer ikke ønskede det, fordi han vil slippe for at betale den afgift, som fulgte med... Mange Chablis-entusiaster ved, at når de drikker en 1. Cru Vaulorent, får de i virkeligheden en Grand Cru-oplevelse.

    Jean-Marc Brocard råder over en lille økologiskdyrket parcel med vinstokke, som er ca. 45 år gamle og vender mod syd og sydøst. Druerne presses umiddelbart efter ankomsten til kælderen, og gæringen foretages med druernes egne gærstammer, snoget som sikrer, at den enkelte parcels unikke karakter afspejles bedst muligt. Efter en malolaktisk gæring modnes vinen i 14 måneder sur lie på store, franske træfade (foudre), uden omrøring. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og en ganske let filtrering, hvis nødvendigt.

    Chablis 1. Cru Vaulorent har en flot, gylden farve, med sølv skær. Marken er kendt for at producere meget komplekse, sprøde og mineralske vine i en klasse for sig, og Brocards udgave er ingen undtagelse. Duften byder på lækre toner af vilde, hvide blomster, modne frugter (hvide ferskner, grape, litchi) og ristede nødder. Smagen afslører mere eksotiske nuancer af mango, passionsfrugt og akaciehonning. Den slutter meget elegant og raffineret, med en flot mineralitet. En god ledsager til fiske- og skaldyrsretter (laks, pighvar, hummer). Prøv den også med fjerkræ i en cremet, lys sauce.

    Anmeldelser

    Visual Score:
    Jasper Morris Inside Burgundy 93/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    90-93
    Visual Score:
    Tim Atkins 94/100 Point
    Kort vinbeskrivelse:
    Førpris

    DKK 469,00

    Kommentér produkt

    Antal: 0, Gennemsnit: 0,0
    1. Navn
    1. E-mail
    1. Rating
    1. Kommentar